WASHINGTON - De Amerikaanse overheid neemt de controle over hypotheekverstrekker Fannie Mae en Freddie Mac tijdelijk over. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson zondag laten weten.

De maatregel is bedoeld om de financiële markten en de consumenten te beschermen tegen een mogelijk faillissement van de kredietreuzen, zo zei Paulson op een persconferentie.

'Fannie en Freddie' komen onder toezicht te staan van de zogenoemde Federal Housing Finance Agency (FHFA) en blijven functioneren met financiële dekking van de overheid. Intussen zullen de instellingen worden gestabiliseerd en geherstructureerd. Deze situatie zal naar verwachting tot zeker eind volgend jaar duren.

Overheid

Paulson liet weten dat de federale overheid de banken overneemt in een juridische vorm die 'conservatorschap' wordt genoemd.

De hypotheekverstrekkers zullen "niet langer worden bestuurd met als doel de waarde voor de aandeelhouders zo hoog mogelijk te maken. Dat is een strategie die historisch gezien het nemen van risico's aanmoedigde", aldus de minister.

Verlies

Fannie Mae en Freddie Mac, nu al semi-overheidsbedrijven, zijn goed voor bijna de helft van de Amerikaanse hypotheekmarkt. Samen zijn ze eigenaar of staan ze garant voor circa 5200 miljard dollar aan uitstaande hypotheken.

De banken hebben miljarden dollars verlies geleden als gevolg van de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt.

Management

Het management van de hypotheekverstrekkers wordt vervangen. Fannie Mae zal worden bestuurd door Herb Allison, afkomstig van de zakenbank Merrill Lynch en Freddie Mac komt onder leiding van David Moffett, voormalig vice-voorzitter van US Bancorp.

Aandelen

De overheid krijgt het recht om nieuwe aandelen in de hypotheekverstrekkers te verwerven. Op deze manier wordt vers overheidsgeld in de instellingen gepompt. Volgens mediaberichten zal Washington tientallen miljarden dollars in de banken steken.

Daarnaast gaat het ministerie van Financiën ook financiële producten die momenteel in bezit zijn van Freddie Mac en Fannie Mae opkopen. Daarmee hoopt de regering de hypotheekmarkt nieuw leven in te blazen en de tarieven naar beneden te brengen. De opkoop van zogenoemde mortgage-backed-securities (MBS) begint nog deze maand.

Bernanke

Voorzitter Ben Bernanke van het stelsel van Amerikaanse centrale Banken, de Federal Reserve, liet zondag weten volledig achter de maatregelen te staan. Volgens hem zal de overname van Freddie Mac en Fannie Mae "de Amerikaanse huizenmarkt versterken, evenals de stabiliteit van de financiële markten".