AMSTERDAM - Verzekeraars en banken zullen circa 6 miljard euro kwijt zijn aan het afkopen van de woekerpolisaffaire.

Dat melden verschillende bronnen op basis van een aanstaande schikking tussen verzekeraar Delta Lloyd en consumentenorganisaties. De kwestie dient als voorbeeldzaak voor de rest van de markt.

Delta Lloyd staat op het punt een overeenkomst te tekenen met de consumentenorganisaties Woekerpolis Claim en Verliespolis.

Ingewijden melden dat de totale som die Delta Lloyd aan gedupeerden zal uitkeren, uitkomt boven de 300 miljoen euro.

Schikking

De schikking, die volgende week wordt verwacht, zal de eerste zijn tussen belanghebbenden rondom te hoge kosten bij beleggingsverzekeringen.

Als de compensatiebetalingen door Delta Lloyd wordt geëxtrapoleerd naar de rest van de markt, zullen verzekeraars in totaal ongeveer 6 miljard euro aan schadevergoedingen uitkeren. Dat blijkt uit berekeningen van kenners dichtbij de bron.

"Er is dan sprake van een historische regeling. Een uitkering van die hoogte is in Nederland niet eerder voorgekomen", zei Rob Okhuijsen van Verliespolis daarover.

Verbond van Verzekeraars

Volgens het Verbond van Verzekeraars zijn andere aanbieders juridisch niet gebonden aan de uitkomst van de onderhandeling tussen Delta Lloyd en consumentenorganisaties. "

We zijn wel nieuwsgierig en zouden het beschouwen als een doorbraak. Het zal zeker helpen bij andere dossiers", aldus een woordvoerder.

De geraamde schadevergoeding 6 miljard klinkt de verzekeraars als "te hoog" in de oren. "Wij denken meer aan enkele miljarden", aldus de zegsman.

Het verbond hoopt dat de aanstaande schikking helpt om het lastige dossier rond de woekerpolissen "van tafel te halen". De hoogte van eventuele schadevergoedingen kan per verzekeraar nogal uiteenlopen omdat er veel soorten producten op de markt zijn, zo benadrukte het verbond.

Delta Lloyd heeft in de markt van de beleggingsverzekeringen een marktaandeel van ongeveer 6 procent.

Aanbieders

In totaal hebben in zo'n twintig aanbieders in Nederland circa 6,5 miljoen beleggingspolissen aan de man gebracht.

Momenteel wordt een principe-akkoord tussen Delta Lloyd en de consumentenorganisaties nader bekeken door toezichthouders en de achterban van een van de consumentenclubs.

De stichting Verliespolis is opgericht door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en de Vereniging Eigen Huis (VEH). Woekerpolis Claim vertegenwoordigt de Vereniging Consument & Geldzaken.