DEN HAAG - Nederlanders zijn minder tijd en geld kwijt aan bureaucratie dan vijf jaar geleden.

Het scheelt per persoon ongeveer één uur aan het invullen van formulieren en 16 euro aan bijvoorbeeld telefoon- en boekhoudkosten.

Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een woordvoerster van het departement bevestigde zaterdag een bericht hierover in het AD. Het kabinet probeert al jaren de administratieve lasten terug te dringen.

Belastingpapieren

Nederlanders waren in 2002 in totaal nog 100 miljoen uur kwijt aan belastingpapieren en aanvragen voor paspoort of vergunningen.

Dat is afgenomen tot 80 miljoen uur. Volgens de onderzoekers is de gemiddelde burger niet langer zes, maar vijf uur kwijt aan het invullen van formulieren.

Kosten

Ook de kosten zijn afgenomen. In 2002 kostte de bureaucratie alle Nederlanders samen nog 1,25 miljard euro. Nu is dat 1 miljard.

Per persoon betekent dat een daling van 77 naar 61 euro per jaar. Volgens het ministerie komt deze afname vooral door eenvoudiger formulieren en een betere dienstverlening.

De meting, waarbij drieduizend 'overheidsproducten' worden onderzocht, wordt een keer per jaar gedaan. Een groep burgers geeft daarbij aan hoeveel geld en tijd ze eraan kwijt zijn geweest.