NEW YORK/WASHINGTON - De Amerikaanse regering gaat ingrijpen bij de grote hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac.

De leiding van de twee in moeilijkheden verkerende instellingen hebben dat vrijdag te horen gekregen, berichtten zaterdag de internetpagina's van de The Washington Post en de New York Times.

De kranten baseren zich naar eigen zeggen op bronnen die op de hoogte zijn van de gesprekken tussen de twee banken en de federale overheid.

Vooraanstaande politici zouden in het weekeinde door het ministerie van Financiën worden ingelicht. Een officiële aankondiging zou zondag komen.

Conservatorschap

De federale overheid neemt de banken over in een juridische vorm die 'conservatorschap' wordt genoemd.

De autoriteiten krijgen daarmee de mogelijkheid en de tijd om de firma's te herstructureren en 'nieuw leven' in te blazen.

Het ingrijpen lijkt in sommige opzichten op een faillissement maar de banken blijven functioneren onder leiding en financiële dekking van de overheid.

Nieuw management

De leiding van de twee ondernemingen moet opstappen. De staat zal dan met een nieuw management de onder schuldenlast lijdende 'Fannie en Freddie' financieel overeind houden.

Deze redding zou de Amerikaanse belastingbetaler tientallen miljarden dollars kunnen gaan kosten.

Vrijwel nooit eerder heeft de Amerikaanse overheid op zo'n grote schaal ingegrepen in de financiële markten, menen de New York Times en de Washington Post.

Bemoeienissen

De Amerikaanse overheid is traditioneel wars van dergelijke bemoeienissen met de vrije markt. Maar de minister van Financiën, Henry Paulson, en de directeur van de Centrale Bank, Ben Bernanke, menen dat zo een nog grotere financiële crisis en economische neergang kan worden voorkomen.

Fannie en Freddy zijn inmiddels door de crisis op de huizenmarkt twee reuzen met lemen voeten, maar ze hebben wel een sleutelrol in de VS gekregen bij het verstrekken en verhandelen van hypotheken.

In politiek opzicht is het volgens waarnemers nu beter voor de Republikeinse regering om in te grijpen dan om af te wachten.

Een reddingsoperatie korter voor de verkiezingen van 4 november zou voor de Republikeinen rampzalig kunnen worden.