HILVERSUM - Wie straks probeert het gps-signaal voor het beprijzen van autorijden te verstoren, riskeert mogelijk een fikse straf.

In een concepttekst voor de Wet kilometerprijs staat op het ontduiken van het rekeningrijden een maximale boete van 67.000 euro, maar kan dat ook met een gevangenisstraf van hoogstens vier jaar worden bestraft.

Dat blijkt uit de concepttekst voor de wet van minister Camiel Eurlings (Verkeer), die RTL Nieuws vrijdag naar buiten heeft gebracht. Een woordvoerder van Eurlings benadrukte dat het gaat om een ontwerptekst. Diverse belanghebbenden en deskundigen moeten nog hun commentaar geven. Naar verwachting bespreekt het kabinet eind dit jaar het wetsvoorstel.

Sancties

De straffen die Eurlings in gedachte heeft voor sabotage van het rekeningrijden, sluiten volgens zijn zegsman aan bij het type sancties in onder meer de Belastingwetgeving.

Hij wees er ook op dat het verstoren van een gps-signaal voor een hele regio duidelijk een zwaardere overtreding is, dan bijvoorbeeld het saboteren van je eigen kastje in je auto of vrachtwagen.

wetsvoorstel

De bedoeling is dat het wetsvoorstel voor de kilometerheffing volgend jaar wordt behandeld in de Tweede Kamer. Eerder dit jaar heeft de Tweede Kamer Eurlings toestemming gegeven om met experimenten te beginnen aan de kilometerheffing, voordat vanaf 2011 het rekeningrijden wordt ingevoerd.

De oppositiepartijen SP, VVD, PVV en GroenLinks weigerden daarentegen hun fiat te geven aan de plannen van Eurlings. In de uitzending van RTL Nieuws beklaagde de VVD zich ook over de hoeveelheid regels die de kilometerheffing met zich mee zou brengen.

Vrachtwagens

De bedoeling is dat rekeningrijden in 2011 eerst alleen wordt ingevoerd voor vrachtwagens en vanaf 2012 ook voor personenauto's. Politie, brandweer en ambulance betalen geen kilometerheffing. Dat geldt ook voor begrafenisauto's, legervoertuigen, bussen en taxi's.

In tegenstelling tot eerdere geruchten zijn en blijven motorrijders volgens de woordvoerder van Eurlings ook uitgezonderd.