SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappij Transavia.com en pilotenvakbond VNV hebben hun geschil over een nieuwe cao bijgelegd. Beide partijen meldden vrijdag een principeakkoord over een arbeidsovereenkomst tot 2010.

De leden van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) moeten nog wel instemmen met het akkoord. Transavia en de piloten hadden een conflict over de rusttijden na lange vluchten en over de opname van snipperdagen. Ook eisten de verkeersvliegers een hoger loon.

De piloten krijgen volgens de nieuwe cao na vluchten naar Egypte, de verste bestemming van Transavia, een overnachting in de stad waar zij landen. Ook gaat Transavia onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor rustgelegenheden aan boord.

Bovendien ontvangen de piloten een salarisverhoging en worden snipperdagen toegekend. Transavia en VNV hebben verder besloten een externe bemiddelaar aan te wijzen om de communicatie te verbeteren.

Kort geding

De piloten van Transavia dreigden onlangs het werk neer te leggen, toen een cao uitbleef. De luchtvaartmaatschappij spande daarop een kort geding aan. De rechter verbood de piloten te staken en stelde dat de partijen met een bemiddelaar om de tafel moesten gaan.