VOORBURG - De omzet van Nederlandse industriële bedrijven is in mei zowel op de binnenlandse als op de buitenlandse markt 5 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit komt mede doordat de industriële productie in mei 4 procent is gekrompen.

"De verbetering in de industrie zet niet door", concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag op basis van deze cijfers. Daarbij wees het CBS erop dat de Nederlandse industrie in de eerste maanden van dit jaar nog een bescheiden productie- en omzetgroei liet zien.

Volgens CBS-onderzoeker G. Buiten lijkt het erop dat de industrie weer gaat wegzakken. De historische dip in het producentenvertrouwen van ondernemers, die het statistisch bureau vorige maand waarnam, stemt volgens de onderzoeker weinig vrolijk. "Je zou moeten aannemen dat de productie verder gaat terugvallen."

Volgens Buiten leek het er in de eerste twee maanden van dit jaar nog op dat de industrie zich aan het herstellen was na een jaar tot anderhalf jaar van krimp. "Even dachten we dat misschien het dieptepunt achter de rug was en dat we een omslagpunt hadden bereikt." In maart en april begon de industrie zich iets te stabiliseren. "Ondernemers waren vooral onzeker door de oorlog in Irak, maar nu blijkt hun onzekerheid niet alleen toe te schrijven aan een incident."

Nagenoeg alle industriële branches hebben in mei minder omgezet en geproduceerd. Alleen de aardolie- en chemische industrie wisten een geringe groei te genereren. In het eerste kwartaal was de omzetgroei in deze branche nog voldoende om de totale industrie in de lift te krijgen.

Op de binnenlandse markt steeg in mei de afzetprijs van industriële producten 2 procent ten opzichte van dezelfde maand in . De gemiddelde prijs die aan buitenlandse afnemers werd berekend lag 1 procent lager. Gecorrigeerd voor prijsontwikkelingen betekent dat volgens het CBS dat de omzet op de binnenlandse markt sterker is gedaald dan op de buitenlandse.