NIEUWEGEIN - De prijs van een woning is in het tweede kwartaal weer gestegen. Na een lichte daling aan het begin van het jaar constateerde de makelaarsvereniging NVM woensdag een stijging van 1,5 procent. Een gemiddeld huis ging voor 206.000 euro van de hand.

In het eerste kwartaal daalde de huizenprijs voor het eerst in ruim tien jaar. In vergelijking met eind 2002 zakte de gemiddelde prijs met 0,5 procent. Die trend lijkt niet door te zetten, hoewel diverse onderzoeken van onder meer IMF en DNB rekening houden met een daling van de huizenprijs.

In het tweede kwartaal stonden huizen iets minder lang te koop. Het duurde gemiddeld 67 dagen voor een huis werd verkocht, tegen 71 dagen een kwartaal eerder. Toch staan woningen nog flink langer te koop dan eind 2002. De verkopen namen wel toe. De makelaars verkochten 8 procent meer huizen, bijna 32.000 stuks.

In de maanden april, mei en juni kwamen wederom veel meer huizen in de verkoop. In totaal hebben de NVM-makelaars, naar eigen zeggen goed voor tweederde van de huizenmarkt, ruim 74.000 woningen in de etalage. Dat is 9 procent meer dan het vorige kwartaal. Toen steeg het aanbod ook fors, met 8 procent.

Volgens NVM-voorzitter O. Smit heeft de Nederlandse huizenmarkt een stevig fundament en weinig last van het wegvallen van de economische groei en het lage consumentenvertrouwen. Hij houdt dan ook vast aan zijn prognose dat de prijzen dit jaar "stabiel" blijven.

In de meeste regio's werden huizen duurder. Van de grote steden was alleen Amsterdam een uitzondering met een daling van 0,1 procent. In Utrecht (plus 1,9 procent), Den Haag (idem) en Rotterdam (plus 0,7 procent) betaalden kopers meer dan in het eerste kwartaal. In Zeeland en Limburg waren de prijsstijgingen met ,3 en 2,8 procent het grootst.