AMSTERDAM - De werkzaamheden aan de bouwput van de Noord-Zuidlijn aan de Vijzelgracht in Amsterdam gaan dinsdag verder. Het uitgraven van het metrostation moest in juni onverhoopt worden gestaakt toen bleek dat in de wand lekkage was ontstaan.

Volgens de gemeente is de situatie inmiddels veilig genoeg om het werk te hervatten, maakte ze donderdag bekend.

Door het gat in de westelijke wand van het station daalde de grondwaterstand en verzakten de naastgelegen zogenoemde wevershuisjes. Inmiddels is de versteviging van de grond onder de vier woningen in een vergevorderd stadium, waardoor geen verdere verzakking mogelijk is.

Zandlaag

De aannemer heeft een aantal lansen aangebracht in de eerste zandlaag onder de verzakte panden. Zogeheten groutinjecties hebben de draagkracht van de zandlaag verder vergroot. De huizen werden daarbij licht opgetild.

Vanaf nu kan ook de restauratie van de verzakte panden beginnen. Twee gezinnen verblijven nog altijd niet in hun woningen. Hoe lang deze werkzaamheden gaan duren, kon een woordvoerder van het projectbureau Noord-Zuidlijn niet zeggen.

Lekkages

De gemeente heeft verder op aanraden van externe deskundigen een onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de wanden van de bouwput. Zij deden dit door met elektrische spanning de diepwand door te meten. Op die manier konden verdachte plekken of lekkages worden opgespoord. Die hebben de onderzoekers niet gevonden.

De metingen van de panden langs de Vijzelgracht zijn inmiddels geïntensiveerd. Deskundigen lezen nu elke twee uur het monitoringssysteem op de gevels af, de peilbuizen bekijken ze elk uur.

Op dit moment loopt er nog een onderzoek van de gemeentelijke ombudsman. Die moet onderzoeken hoe de vier panden konden verzakken. De uitkomsten hiervan worden eind van dit jaar verwacht.