AMSTERDAM - Nederlandse banken zijn niet in actie gekomen na een ontdekking van een grote taxatiefraude. Directeur Ed van de Bijl van de Landelijke Makelaars Vereniging (LMV) bevestigt, naar aanleiding van een artikel in Het Financieele Dagblad van donderdag, dat de hypotheekverstrekkers geen aangifte hebben gedaan.

Het gaat om minstens 111 vervalste woningtaxaties en op valse gronden verstrekte hypotheken door De Aankoopadviseur in het Limburgse Sittard. De klant heeft betaald voor een valse taxatie.

Bovendien wordt de woningbezitter bij de verkoop van zijn huis gedupeerd, omdat de woning te hoog is getaxeerd. De adviseur heeft zowel geld verdiend met de valse taxatie als met de hogere provisie op de verkoop van de hypotheek.

Panklaar

De banken, onder meer ABN Amro, ING en SNS, hebben onvoldoende onderpand doordat de taxaties veel te hoog zijn. "Het dossier is panklaar, maar geen enkele bank is bereid om er samen met ons mee naar justitie te gaan", aldus LMV-baas Van de Bijl.

PvdA-fractiewoordvoerder Staf Depla zegt in de krant dat de banken "lui zijn bij aanpak van dit soort fraude omdat ze onvoldoende financieel belang hebben bij de bestrijding".

Aangifte

ING laat in een reactie weten "geen zaken op dat gebied" te hebben. "Mochten wij die wel onder ogen krijgen, dan zouden wij aangifte doen", aldus een woordvoerder van ING.

ABN Amro laat weten " over te weinig informatie te beschikken om hier uitspraken over te doen". "We hebben geen contact gehad met De Aankoopadviseur", aldus een woordvoerder van ABN Amro.

De Aankoopadviseur uit Sittard was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.