AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs wist het verlies van een dag eerder donderdag ruimschoots goed te maken. Aangedreven door de Amerikaanse beurzen sloot de AEX-index van de 25 toonaangevende fondsen 6,3 punten of 1,27 procent hoger op 503,85. Eerder op de dag was de stemming zelfs bijna euforisch, en dobberde de graadmeter even rond de 509 punten.

Bekijk video

Vooral de technologiefondsen deden het goed. Procentueel was UPC de absolute winnaar. De kabelmaatschappij steeg meer dan 11 procent in waarde naar 0,60 euro. Ook KPN en ASM Lithography boekten forse winsten. Berichten dat het Japanse bedrijf Nikon de Veldhovense toeleverencier voor de chipindustrie beschuldigt van octrooi-inbreuk hadden geen negatieve invloed op de koers van het aandeel, dat 8,6 procent pakte op 20,95 euro.

Volgens een handelaar profiteert ASML net als Philips van de prijsverhogingen die chipproducenten voorzichtig beginnen door te voeren. Ook geruchten dat Philips geïnteresseerd zou zijn in de Duitse chipfabrikant Infineon Technologies dreven de koers van de 'Flippen' op. Het elektronicaconcern zelf noemde de geruchten evenwel 'onzin'. Philips noteerde uiteindelijk een 5 procent hogere slotstand op 34,66 euro.

De traditionelere fondsen waren iets minder in trek. Numico en TPG leverden met verliezen van zo'n 2 procent het meest in, maar ook bierbrouwer Heineken zag bijna 1 procent van de waarde verdampen. Koninklijke Olie herstelde zich iets van de val van woensdag en klom 0,9 procent naar 54,90 euro.

Ook de Belgisch-Nederlandse bank/verzekeraar Fortis behoorde tot de dalers. Het financiële concern kreeg een lagere waardering van de Amerikaanse effectenbank Morgan Stanley, waarop de koers bijna 2 procent verloor. De overige financiële waarden lieten wel een stijging zien.

Ook de Midkap-index, waarin middelgrote fondsen zijn opgenomen, liet een stijging zien. Bij het slot noteerde die 1,7 procent hoger op 4,88,01, een winst van ruim 8 punten.

De grootste verschuiving deed zich voor bij de lokale fondsen. Het noodlijdende, lege beursfonds De Vries Robbé is niet langer meer in surseance van betaling. De beurs beloonde dat nieuws met procent bovenop de koers.