BRUSSEL- Het Europees Parlement wil een verbod op het klonen van dieren voor hun vlees of andere producten. Ook mag er geen vlees of melk van kloondieren liggen in winkels in de hele EU.

Het parlement heeft de Europese Commissie woensdag bijna unaniem gevraagd om een wetsvoorstel hiertoe.

Dierenleed

Het klonen, dat nu alleen in laboratoria voor onderzoek plaatsvindt, leidt tot heel wat dierenleed. Veel dieren sterven jong door misvormingen. Klonen bedreigt volgens het parlement ook het imago van de Europese landbouw.

CDA'ster Esther de Lange stemde voor de oproep: "Het gevaar bestaat dat genetische aanpassing leidt tot ongewilde complicaties."

GroenLinks

GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg: "We moeten de natuur niet nog verder gaan verpesten", zegt ze. "Aan het klonen is weinig natuurlijks meer, laat staan dat het getuigt van enig respect voor dieren."

CDA-ster Esther de Lange en PvdA'ster Lily Jacobs stellen dat onzeker is wat de gevolgen zijn van het klonen. De techniek kan allerlei vreemde effecten hebben op de volksgezondheid of de natuur.

Commercieel

Wetenschappers hebben voorspeld dat het klonen van dieren in de nabije toekomst commercieel kan worden toegepast. In de Verenigde Staten zouden al voor 2010 zuivelproducten van gekloonde koeien op de markt kunnen komen, omdat die meer melk produceren.

"De Europese Commissie moet verhinderen dat dergelijke producten ongemerkt in onze voedselketen terechtkomen, door eigen productie of via import'', aldus Jacobs.

Enthousiast

Dierenbeschermers zijn laaiend enthousiast over de resolutie van het Europarlement. Sonja van Tichelen van Eurogroup for Animals: "Nu het parlement met zo'n overweldigende meerderheid heeft gestemd tegen het klonen van dieren voor voeding, kan de Europese Commissie de boodschap niet negeren. Het is nu aan de Commissie om te werken aan een verbod.''

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, houdt dit najaar een enquête onder Europeanen over het klonen. Daarna wil het bestuur met een voorstel komen.