BRUSSEL - Europeanen die op de kleintjes letten, kunnen door de invoering van de euro naar hartelust prijzen vergelijken. Zo is een Fins blikje cola meer dan drie keer zo duur als hetzelfde blikje in Spanje. Voor een literpak melk moet in Italië 1 euro 34 worden neergeteld, terwijl in Portugal voor dezelfde hoeveelheid melk slechts 52 eurocent betaald hoeft te worden.

Door de invoering van de euro komen de prijsverschillen, soms veroorzaakt door verschillen in belastingen, in de twaalf eurolanden aan het licht. Een onderzoek van persbureau Reuters maakt de verschillen goed duidelijk. Zo blijkt uit het onderzoek dat een standaard Renault Megane in Luxemburg 12.500 euro's kost. Terwijl een dealer in Finland 21.700 euro vraagt voor dezelfde auto.

De Nederlandse prijzen behoren volgens de test tot de middenmoot. Alleen met de prijs voor een cd zit Nederland met Italië bij de duurste eurolanden.

Of de verschillen in prijs aanleiding geven tot het winkelen over de grens is maar de vraag. "Als mensen terugkomen uit het buitenland en mopperen dat een colaatje daar goedkoper was, zullen ze vast niet teruggaan om een blikje cola te kopen", aldus Jim Murray, directeur van BEUC, de Europese consumentenorganisatie.

Of één munt, één prijs gaat betekenen weet Murray niet. "Er zal een tendens van gelijkere prijzen ontstaan in Europa, maar ik weet niet of we ooit naar één prijs gaan."

/DOSSIERDe Euro