AMSTERDAM - Het aantal toeristen dat de komende twaalf jaar een bezoek brengt aan Nederland, stijgt met gemiddeld twee procent per jaar. Nederland blijft daarmee achter op de wereldwijde groei van 4,1 procent per jaar.

Dat staat in de toekomstvisie 'Destinatie Holland 2020' dat woensdag wordt gepresenteerd door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

Vorig jaar bezochten ongeveer elf miljoen buitenlandse toeristen Nederland. In 2020 zullen dat er zo'n veertien miljoen zijn, zegt het NBTC.

Euro

Volgens directeur Jos Vranken van het NBTC blijft de groei in Nederland onder meer achter bij die in andere landen vanwege de waarde van de euro, die duur is ten opzichte van de dollar. Ook de invoering van de vliegtaks dit jaar en de relatief hoge toeslagen en belastingen op Schiphol zouden van invloed zijn.

Duitsland

De toeristen die Nederland bezoeken komen vooral uit Duitsland, België, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk. Het NBTC verwacht dat de veertien miljoen toeristen in 2020 8,4 miljard euro uitgeven. Dat is 4,5 miljard euro meer dan vorig jaar.