UTRECHT - De vakcentrale CNV is tegen het plan van het kabinet om met straffen en belonen in de AOW langer doorwerken te stimuleren.

CNV-voorzitter René Paas zei dinsdag dat mensen in zware beroepen die vaak op jonge leeftijd beginnen te werken en voor hun 65e willen stoppen, de dupe zullen zijn van het plan.

Heffing

Ouderen met een aanvullend pensioen vanaf ongeveer 18.000 euro gaan in het kabinetsplan een AOW-heffing betalen. Deze wordt gecompenseerd met een fiscale bonus als je doorwerkt tot je 65e verjaardag.

Ook wordt deze bonus nog uitgekeerd aan personen die na hun AOW-gerechtigde leeftijd aan de slag blijven.

Paas

Maar volgens Paas hebben bouwvakkers met veertig dienstjaren vaak al een aanvullend pensioen van 18.000 euro opgebouwd. Daarentegen is volgens hem de kans klein dat zij het redden om tot hun 65e door te werken.

"Het zijn vooral mensen met schone-handenberoepen die langer door kunnen werken. Het zijn dan ook vooral de mensen met hogere inkomens die de AOW-bonus zullen toucheren.

Terwijl de man die op zijn zestiende al op de steigers stond en na veertig jaar werken op zijn 56e er wel aan toe is om te stoppen, wordt gestraft met een heffing", aldus de vakbondsvoorman.

Ontzien

Volgens Paas moeten ouderen die tenminste veertig jaar zware arbeid hebben verricht worden ontzien als ze met vroegpensioen willen. Dat is volgens hem ook de belofte die de overheid heeft gemaakt in 2004 na de grote demonstratie van de vakbeweging op het Amsterdamse Museumplein tegen de beperking van VUT- en prepensioenregelingen.