AMSTERDAM - Beleggingen in wapenfabrikanten zijn steeds minder populair bij Nederlandse institutionele beleggers. Van zo'n veertig procent van het vorig jaar belegde vermogen staat vast dat het niet in de wapenindustrie werd gestoken.

Het bedrag aan investeringen buiten de wapenindustrie nam toe van 47 miljard euro in 2005 tot 435 miljard euro vorig jaar. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).

Uitzending

De vereniging denkt dat de trend voor een deel het gevolg is van een uitzending van Zembla, waarin vorig jaar beleggingen in clusterbom- en mijnfabrikanten werden bekritiseerd. Grote Nederlandse beleggers als APG, PGGM, ING, SNS en Robeco waren al bezig hun beleggingen te 'verduurzamen', maar hebben dat proces volgens de VBDO versneld.

"De beleggers willen door de wapenindustrie te mijden voorkomen dat ze negatief in het nieuws komen."

Strikt

Toch zijn ze niet allemaal even strikt. Sommige investeerders accepteren toch nog een kleine betrokkenheid in 'uitgesloten' fondsen, meldt de vereniging.

De VBDO verwacht dat 'duurzaam' beleggen de komende jaren verder toeneemt, omdat de samenleving van grote beleggers vraagt hun verantwoordelijkheid te nemen, onder meer op het gebied van klimaatproblematiek.