DEN HAAG - Minister Wouter Bos (Financiën) gaat niet bij pensioenfondsen aandringen om niet langer te beleggen in dubieuze opkoopfondsen.

Daarover moeten de pensioenfondsen zelf beslissen en zij zijn al bezig met een discussie hierover, zei Bos dinsdag in de Tweede kamer op vragen van Kees Vendrik (GroenLinks).

Bos wees erop dat soms maatschappelijk debat voldoende is om pensioenfondsen onder druk te zetten. Als voorbeeld noemde hij dat pensioenfondsen niet langer willen beleggen in ondernemingen die betrokken zijn bij het maken van landmijnen.

Kritiek

Bos stuurt binnenkort wel een notitie over opkoopfondsen naar de Tweede Kamer. Er is veel kritiek, nadat opkoopfondens zich meester maakten van Hema, het afvalbedrijf Van Gansewinkel en kabelbedrijf Ziggo.

Deze bedrijven werden bij de overname opgezadeld met een flinke schuldenlast, waardoor ze niet langer winst maken en dus ook geen vennootschapsbelasting betalen.

Kaalplukken

"Kaalplukken van bedrijven, doorverkopen aan de hoogste bieder en de belastingdienst het nakijken geven", aldus Vendrik. Maar Bos stelde daar tegenover dat opkoopfondsen ook goed werk hebben verricht toen ze ongezonde onderdelen van onder andere Stork, Hoogovens en Mosa overnamen.

De minister van Financiën wil niet alle opkoopfondsen over één kam scheren en daarmee het kind met het badwater weggooien. Hij is wel bereid te bezien wat hij kan ondernemen tegen de dubieuze opkoopfondsen.