BRUSSEL - De Europese Commissie wil het zwangerschapsverlof verlengen, mogelijk tot minimaal achttien weken. Nu is het Europees verplichte minimum nog veertien weken, in Nederland geldt een verlof van zestien weken.

Voor Nederlandse moeders zou de nieuwe 'zwangerschapsverlofrichtlijn', die de vorige uit 1992 moet vervangen, een extra verlof van twee weken betekenen. Nederlandse vrouwen krijgen nu zestien weken verlof rond de bevalling, waarvan ze er in principe minimaal vier voor de bevalling moeten opnemen.

In België hebben vrouwen recht op vijftien weken verlof, in Duitsland veertien weken en in Denemarken achttien. In sommige vroegere Oostbloklanden gelden veel langere verloven, Tsjechische vrouwen bijvoorbeeld hebben 28 weken.

Verlenging

De plannen moeten nog worden uitgewerkt voordat ze op 1 oktober door de Europese Commissie kunnen worden aangenomen. Maar duidelijk is volgens bronnen in Brussel al wel dat de verantwoordelijk EU-commissaris Vladimir Spidla (Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Gelijke Kansen) aanstuurt op een forse verlenging.

Hij wil geen regels stellen over hoeveel weken minimaal vóór de bevalling moet worden opgenomen.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) wil nog niet reageren op de plannen. Hij wil volgens zijn woordvoerster het definitieve voorstel van de Commissie dit najaar afwachten.