AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa kwamen dinsdag goed op dreef. Na aanvankelijke opstartproblemen noteerden de meeste beurzen tegen het einde van de ochtend groene cijfers. Het hernieuwde optimisme werd mede ingegeven door gunstige cijfers over de Duitse werkloosheid. Het aantal werklozen in Duitsland daalde onverwacht, terwijl analisten op een stijging hadden gerekend.

Beursstemming (video): Stijgers en Dalers op het Damrak.

Beursjournaal (video): Nieuws dat de koersen beweegt.

In Amsterdam noteerde de toonaangevende beursgraadmeter AEX een stand van 307,58 punten. Dat is een stijging met 1,40 punten of 0,4 procent. In Londen, Parijs en Frankfurt gingen de belangrijkste indices tussen de 0,1 procent en 0,4 procent omhoog.

De beurzen hadden niet veel te doen, na de rally van maandag. "De omzetten zijn slecht", aldus een handelaar. "Wellicht wordt het over een paar dagen beter als de eerste grote bedrijven met de kwartaalcijfers komen." Vrijdag is bijvoorbeeld General Electric aan de beurt, dat in vele sectoren van de economie actief is.

In Nederland was er al een voorschot door de publicatie van resultaten van kopieer- en printermachinefabrikant Océ. De onderneming uit Venlo sluit boekhoudkundig een maand eerder dan de meeste andere beursgenoteerde ondernemingen. De kwartaalcijfers vielen tegen. Océ heeft last van klanten die investeringen uitstellen.

"Océ heeft nieuwe machines geïntroduceerd, terwijl de magazijnen nog vol staan met oude modellen", aldus een handelaar. "Dat is natuurlijk niet erg slim, want nu moeten ze flinke kortingen geven." Océ leverde aanvankelijk zo'n 6 procent in, maar in de loop van de ochtend herstelde het aandeel tot een verlies van procent op 9,41 euro.

Océ was een dissident in de technologiesector, die vooral kopers trok door de forse koersstijgingen op de Amerikaanse Nasdaq-beurs. Beleggers beginnen er nu in te geloven dat bedrijven na jaren van bezuinigingen weer gaan investeren in IT.

Onder de hoofdfondsen bungelde het supermarktconcern Ahold onderaan. Het concern kreeg het afgelopen weekeinde bezoek van justitie en merkt dat op de beurs nog steeds. Ahold zakte in de ochtenduren bijna 3,3 procent tot 7,36 euro. Andere verliezers waren DSM en ING, die enkele tienden van een procent moesten inleveren.

Op de overige beurzen in Europa vielen Deutsche Telekom en Pechiney op. Deutsche Telekom daalde bijna 5 procent doordat de Kreditanstalt für Wiederaufbau, het financieringsvehikel van de Duitse overheid, een grote obligatielening aankondigde, gedekt door aandelen van het telecomconcern. De Franse aluminiumfabrikant Pechiney kreeg er 2 procent bij, na een koersexplosie van 23,5 procent maandag, omdat rivaal Alcan liet weten dat het eventueel het vijandige overnamebod op Pechiney kan verhogen.

Euro

In de valutahandel daalde de euro onder de 1,13 dollar tot ,1275. Maandag sloot de munteenheid nog op 1,1340. In ponden sterling steeg de euro van 0,6870 naar 0,6885.