AMSTERDAM - De euro is dindag voor het eerst in bijna zeven maanden onder de 1,45 dollar gedoken. Door de rap dalende olieprijs anticiperen handelaren op een mogelijke renteverlaging in de eurozone in de komende maanden die de economie een impuls moet geven. Een lagere inflatie geeft de Europese Centrale Bank meer ruimte om de rente te verlagen.

Als de rente in de eurozone daalt, daalt ook het rendement op Europese beleggingen. Hierdoor worden beleggingen in de Verenigde Staten aantrekkelijker, waardoor de relatieve vraag naar dollars toeneemt en de vraag naar euro's afneemt.

Verder betekent een lagere rente een grotere toename van de hoeveelheid euro's dat in omloop is. Dit betekent dat de inflatie in de eurozone oploopt en de waardedaling van de munt ten opzichte van de dollar versnelt.

De Europese munt daalde in de ochtendhandel naar 1,4486 dollar. Bij het slot van de handel op maandag deed de munt nog 1,4610 dollar.

Rente

Analisten die eerder door persbureau Reuters werden gepolst verwachten dat de Europese Centrale Bank de rente donderdag zal handhaven op 4,25 procent.