ROTTERDAM - Na jaren van praten, besluitvormingen en procedures is maandag in de Rotterdamse haven de aanleg van Maasvlakte 2 begonnen. Burgemeester Ivo Opstelten zette het opspuiten van het zand in zee in werking.

Dit moet op den duur een 14 kilometer lange, 'banaanvormige' dijk gaan vormen. In 2010 is het opspuiten van die dijk af. Naar verwachting beginnen volgende maand de werkzaamheden verder op zee.

Het nieuwe industriegebied wordt 2000 hectare groot. Momenteel heeft het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) voor 40 procent van het terrein contracten afgesloten.

Duurzaam

Bedrijven mogen zich er niet zomaar vestigen. Zij dienen aan strenge milieueisen te voldoen. Het HbR wil dat de Tweede Maasvlakte het meest duurzame havengebied ter wereld wordt.

Een groot deel van het terrein heeft het havenbedrijf bestemd voor containeroverslag. Per jaar moeten 18 miljoen containers worden overgeslagen. In de huidige situatie verwerkt de haven er jaarlijks 11 miljoen.

Volgens de planning gaat in 2013 de eerste container over de kades. Het overige gebied is bestemd voor chemie- en distributiebedrijven. De verwachting is dat de Maasvlakte 2 direct en indirect 8000 nieuwe banen oplevert.

Vergunningen

Hans Smits, president-directeur van HbR, benadrukte dat alle benodigde vergunningen binnen zijn. Drie zijn onherroepelijk, tegen twee lopen nog procedures. "Maar alle bezwaren kwamen en komen ons bekend voor", zei hij. Smits verwacht dan ook dat niets de aanleg van de Tweede Maasvlakte nog kan tegenhouden.