GROESBEEK - De 200.000 kippen van kippenfarm Van Deurzen in Groesbeek zijn daar weg. Dat hebben medewerkers van de gemeente Groesbeek maandag vastgesteld. Het pluimveebedrijf, een van de grootste legbatterijen van Nederland, moest de deuren uiterlijk op 1 september sluiten op last van de gemeente.

De Raad van State vernietigde eerder dit jaar de milieuvergunning van het bedrijf, omdat het te veel geuroverlast in de omgeving veroorzaakt. Volgens de vergunning mocht het bedrijf zelfs 300.000 kippen houden.

Vooral de bewoners van een nabijgelegen villapark en een naburige voetbalvereniging hadden veel last van de stank. Samen met de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek stapten zij naar de rechter, met de vernietiging van de milieuvergunning als gevolg.

Controleurs van de gemeente troffen maandagochtend alleen nog enkele achtergebleven en rondfladderende kippen aan. De rest van de kippen is de afgelopen dagen met vrachtwagens afgevoerd naar elders, aldus een gemeentewoordvoerder.

Stankprobleem

Van Deurzen heeft inmiddels een nieuwe aanvraag aangediend bij de gemeente voor de huisvesting van 232.000 kippen op dezelfde locatie. Met een nieuw ventilatiesysteem wil het pluimveebedrijf het stankprobleem verhelpen. De bijhorende milieueffectrapportage ligt ter inzage in het gemeentehuis.

Voor het bedrijf de deuren weer opent, is er een nieuwe milieuvergunning nodig. Het kan wel enige tijd duren voor die is verleend, aldus een gemeentewoordvoerder.