HEERHUGOWAARD - Veel gemeenten moeten opnieuw stemhokjes aanschaffen nu gebruik van de stemcomputer verboden is. Nederlands grootste aanbieder van verkiezingsmateriaal, Procura BV, ziet een stijgende vraag en schat dat gemeenten 20.000 nieuwe hokjes nodig hebben.

Het kabinet besloot vorig najaar het stembiljet en de stembus in ere te herstellen, nadat experts op de fraudegevoeligheid van de stemcomputer hadden gewezen. Op 4 juni 2009 zijn de eerstkomende verkiezingen, voor het Europees Parlement.

Directeur Jacques de Lange van Procura zegt dat een deel van de 443 Nederlandse gemeenten de stemhokjes al bij het grofvuil had gezet.

Zijn bedrijf heeft sinds het najaar bestellingen voor zevenduizend stuks binnengekregen, zo bevestigde hij maandag een bericht in De Telegraaf hierover.

Aanbesteding

Volgens De Lange zijn er ook gemeenten die een sociale werkplaats of de lokale timmerman inschakelen voor het vervaardigen van de hokjes. Grote steden moeten bij grote aantallen overgaan tot Europese aanbesteding.

Een woordvoerster van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bevestigt dat veel gemeenten waar elektronisch werd gestemd, nieuwe hokjes moeten kopen. Maar een overzicht of aantallen heeft de VNG niet.