AMSTERDAM - Vrouwen moeten in samenspraak met hun baas hun zwangerschapsverlof kunnen indelen. Zo moet het voor vrouwen makkelijker worden om na het krijgen van een kind de draad weer op te pakken.

Dat denkt de Taskforce DeeltijdPlus, die in opdracht van het kabinet onderzoekt hoe vrouwen gestimuleerd kunnen worden om langer te werken.

"De ene vrouw is blij dat ze na drie maanden weer uit de luiers kan, de andere is er dan nog niet aan toe", licht voorzitter Pia Dijkstra maandag een tip van de sluier op in het AD. "In de commissie praten we hier nog over."

Flexibeler

Kern van het idee is dat het zwangerschapsverlof flexibeler moet worden. CNV Vakcentrale en werkgeversorganisatie MKB-Nederland zouden daar wel oren naar hebben. Zo noemt CNV-voorzitter René Paas het voorstel 'aantrekkelijk', al wijst hij er in de krant op dat de praktische invulling lastig kan worden.

MKB-Nederland laat weten groot voorstander te zijn van 'flexibilisering van de arbeidsverhoudingen' en dat het idee dat zwangere vrouwen met hun chef uitstippelen wanneer en hoe zij hun verlof opnemen daar prima op aansluit.

Loopbaan

Dijkstra wil de mythe doorbreken dat vrouwen hun loopbaan in rook zien opgaan omdat vier dagen werken niet mogelijk zou zijn. "Onzin", zegt ze in het ochtendblad. "Wie vier dagen werkt moet ook chef kunnen zijn."

Uren

Eerder pleitte de Taskforce DeeltijdPlus er al voor dat vrouwen zelf moeten kunnen bepalen hoeveel uren ze willen werken. De commissie werd in april voor twee jaar geïnstalleerd, nadat het kabinet tot de conclusie was gekomen dat veel vrouwelijk talent onbenut blijft.