MUNCHEN - Commerzbank en Dresdner Bank, respectievelijk de nummer twee en drie in de Duitse bankensector, gaan hun krachten bundelen.

Commerzbank neemt zijn branchegenoot in twee stappen voor 9,8 miljard euro in contanten en aandelen over van het Duitse verzekeringsconcern Allianz. Dit hebben de partijen zondagavond bekendgemaakt.

Door de krachtenbundeling verdwijnen volgens Commerzbank 9000 banen, waarvan 2500 buiten Duitsland. Bij beide banken werken in totaal bijna 67.000 werknemers.

Allianz

Het gaat om de grootste bankenfusie in Duitsland in zeven jaar. Dresdner Bank kwam in 2001 nog voor ongeveer 23 miljard euro in handen van Allianz.

Een succes is deze overname echter nooit geworden. Dresdner Bank werd een blok aan het been van Allianz, zeker nadat de bank diep in de verliezen kwam door de kredietcrisis.

Zestig procent

Commerzbank verwerft in eerste instantie ruim 60 procent van Dresdner Bank. Het resterende belang moet eind 2009 in handen van de bank zijn. Allianz houdt een belang van 30 procent over in de nieuwe bankencombinatie en krijgt de vermogensbeheerder Cominvest in handen.

Beide partijen hebben ook afspraken gemaakt over de investeringen waarmee Dresdner Bank nog grote risico's loopt. Allianz stopt 975 miljoen euro in een stroppenpot, Commerzbank 275 miljoen euro.

Grootste

Commerzbank en Dresdner Bank hebben een balanstotaal van 1,09 biljoen euro. Deutsche Bank blijft met een balanstotaal van bijna 2 biljoen euro veruit de grootste Duitse bank.

De afgelopen dagen viel ook de naam van China Development Bank als mogelijke koper van Dresdner Bank. Een Chinese overname had waarschijnlijk op weerstand gestuit van de Duitse politiek.