MUNCHEN - De Duitse banken Commerzbank en Dresdner Bank gaan waarschijnlijk op korte termijn een fusie bekendmaken. De raden van commissarissen van beide ondernemingen komen vanaf zondagmiddag bijeen om over een fusieplan te praten. Een aankondiging komt mogelijk zondagavond al.

Dresdner Bank is nu nog in handen van het Duitse verzekeringsconcern Allianz. De bank geldt al jarenlang als een zorgenkind. Door de kredietcrisis is de zakenbank Dresdner Kleinwort diep in de verliezen geraakt.

Allianz en Commerzbank zouden al maanden onderhandelen over een fusie. Volgens onbevestigde berichten verkoopt Allianz een meerderheidsbelang in Dresdner Bank.

Dresdner Bank

Allianz kocht zeven jaar geleden nog Dresdner Bank voor ongeveer 21 miljard euro. Het concern hoopte met de overname te profiteren van een bundeling van bank- met verzekeringsproducten. De afgelopen jaren presteerde de nieuwe aanwinst echter teleurstellend.

Commerzbank en Dresdner Bank vormen samen de op een na grootste bank van Duitsland met een gezamenlijk balanstotaal van 1,09 biljoen euro. Deutsche Bank is met een balanstotaal van bijna 2 biljoen euro nog altijd veruit de grootste.

Banen

Door de krachtenbundeling verdwijnen naar verwachting duizenden banen. Dresdner Bank en Commerzbank tellen wereldwijd meer dan 70.000 werknemers.

De afgelopen dagen viel ook de naam van China Development Bank als mogelijke koper van Dresdner Bank. De Duitse politiek zou hier echter geen voorstander van zijn.