FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag op haar eerste vergadering van het nieuwe jaar de rentetarieven ongewijzigd gelaten. Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft op 3,25 procent staan.

Analisten hadden een wijziging ook niet verwacht. ECB-president Wim Duisenberg had de afgelopen weken al aangegeven dat de inflatie in de eurozone verder omlaag moet om de rente te kunnen verlagen. Dat de economische groei in Europa sterk is afgenomen, is voor de ECB minder belangrijk.

De laatste keer dat de ECB de rente verlaagde, was begin november. Toen kwam de verlaging neer op 0,5 procentpunt. Analisten verwachten dat de monetaire autoriteiten op zijn vroegst pas weer in februari naar het rentewapen zullen grijpen. De ECB kijkt in tegenstelling tot de Amerikaanse centrale banken vooral naar de prijsstabiliteit, en niet naar de economische groeiverwachtingen.

Duisenberg denkt overigens dat eind dit jaar de groei alweer zal zijn toegenomen tot 2 procent. Een recessie komt er niet, zo zei hij afgelopen zondag. De bankpresident is daarmee optimistischer dan vele economen.