BERLIJN - Een Duits meisje heeft donderdag een vervalst biljet van 50 euro gevonden. Het is de eerste eurovervalsing die is opgedoken. Het 12-jarige meisje vond het biljet in de trein en gaf het aan haar moeder, die het naar de politie bracht.

Volgens een politiewoordvoerder was het makkelijk te zien dat het om een vervalsing ging, omdat het biljet geen enkel veiligheidskenmerk had. Het is geen goede vervalsing, maar wel een betere dan sommige andere, aldus de woordvoerder. Het meisje krijgt volgens hem geen beloning.

De Europese Centrale Bank heeft publiek uitvoerig geïnformeerd over de veiligheidskenmerken. Ze zegt dat de eurobiljetten tot de moeilijkst te vervalsen biljetten ter wereld behoren. Niettemin hebben Europese functionarissen wel opgeroepen om op eventuele vervalsingen te letten.

In een casino in Mainz is een man erin geslaagd een zelfgemaakt eurobiljet van 500 euro om te wisselen in fiches. Hij had uit twee folders over de euro de afbeeldingen van het biljet geknipt en die tegen elkaar geplakt. De politie is nog naar de man op zoek.

/DOSSIERDe Euro