VOORBURG - Beleggers wisten het al, maar het is nu officieel. Het jaar 2001 gaat de boeken in als het slechtste beursjaar sinds de oliecrisis in 1974. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Bekijk video

Ondanks een herstel in het vierde kwartaal zijn Nederlandse aandelen in een jaar 140 miljard euro minder waard geworden, dat is een daling van 21,1 procent. Dit is de op een na grootste daling in een kalenderjaar sinds de Tweede Wereldoorlog, berekende het CBS.

Alleen beleggers in obligaties en vastgoedfondsen hebben in 2001 een positief rendement behaald. Toch noemt het CBS aandelen op de langere termijn nog steeds beter dan obligaties.

Bij de berekening ging het CBS uit van Nederlandse aandelen die staan genoteerd aan Euronext Amsterdam. Het Italiaanse Gucci, maar ook het Nederlands/Britse bedrijf Corus telden daarom niet mee.

Het rendement op aandelen, inclusief dividend, kwam uit op min ,2 procent. Dat bleef daarmee achter op het wereldgemiddelde, dat volgens de MSCI-wereldbeleggingsindex met 11,7 procent is gedaald. De Amerikaanse Dow-Jonesindex daalde vorig jaar bijvoorbeeld met ,7 procent.

De bouwnijverheid bleek in Amsterdam de witte raaf onder de bedrijfstakken. De sector behaalde een rendement van plus 19 procent. Alle andere sectoren waarvoor het CBS een beursindex berekent, eindigden op verlies. Transport en communicatie (min 38,4 procent) en de niet-financiële dienstverlening (min 31,3 procent) waren voor beleggers het minst aantrekkelijk.

Beleggingsfondsen deden het relatief slechter dan het beursgemiddelde. Fondsen die zich richten op Nederlandse aandelen, hebben in 2001 een rendement behaald van min 21,5 procent. Wereldwijd beleggende fondsen deden het nog slechter. Zij kenden een gemiddeld verlies van 22,3 procent.

/ECONOMIEHet economisch jaaroverzicht van 2001 (video)