VOORBURG - Het aantal uitzenduren van mensen, die zonder regulier dienstverband bij uitzendbureaus in Nederland werken, is in het tweede kwartaal met 0,7 procent gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde indexcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

"De vaart is eruit", aldus econoom Michiel Vergeer van het bureau in een toelichting. Op jaarbasis steeg het het aantal uren het afgelopen kwartaal 2 procent. In de topjaren 2005 en 2006 steeg het aantal uitzenduren nog met bijna 20 procent. In 2007 halveerde de groei.

Stabiliteit

Uitzendkrachten worden steeds vaker in vast dienst genomen door bedrijven. "Er is sprake van stabiliteit op een hoog niveau. De arbeidsmarkt gaat nog steeds uitstekend", aldus Vergeer. Het aantal uren van werknemers met vastere dienstverbanden, zoals gedetacheerd personeel, groeide met meer dan 14 procent.

Van het totaal aantal uitzendkrachten, waartoe ook detacheringspersoneel behoort, heeft iets meer dan de helft een dergelijk los contract bij uitzendbureaus.

Bij dit soort contracten is het voor beide partijen, werkgever en werknemer, gemakkelijker om het werk te beëindigen. "Deze groep is het meest gevoelig voor conjunctuurschommelingen", aldus Vergeer.