LONDEN - De olieprijs is voor de vierde dag op rij gestegen als gevolg van de naderende tropische storm Gustav.

Oliehandelaren verwachten dat de hevige storm schade zal veroorzaken aan de Amerikaanse olie-installaties in de Golf van Mexico. Uitval van productie zal dan leiden tot een hogere olieprijs.

De prijs voor een vat Amerikaanse olie bereikte donderdag kortstondig een niveau van 120 dollar. De storm Gustav dreigt uit te groeien tot een wervelstorm en zal naar verwachting volgende week maandag de Amerikaanse kust bereiken.

Serieuze bedreiging

"Gustav begint een serieuze bedreiging te vormen voor de olieproductie in de regio", aldus een analist van zakenbank UBS. Een kwart van de totale Amerikaanse olieproductie komt uit de Golf van Mexico.

De oliemaatschappijen in de regio zijn inmiddels bezig het personeel van de buitengaatse platforms te halen. Ze houden rekening met de ergste storm sinds de orkanen Katrina en Rita in 2005 door de Golf van Mexico raasden en een spoor van vernieling achterlieten.

Shell Oil

Shell Oil, dochteronderneming van het Nederlands-Britse olieconcern Shell en de grootste producent in de Golf van Mexico, legt mogelijk donderdag al een deel van de productie neer. Het concern verwacht zaterdag alle 1300 werknemers van de boorplatforms te hebben geëvacueerd.

Handelaren anticiperen op een verder stijgende olieprijs de komende anderhalve week naar een niveau van ongeveer 130 dollar per vat. De olieprijs is meer dan 30 dollar per vat gedaald sinds het record van 147,27 dollar dat op 11 juli werd bereikt.