TOKIO - De Verenigde Staten, de Europese Centrale Bank en Japan hebben eerder dit jaar een reddingsplan voor de dollar opgesteld. Het plan moest in werking treden als de Amerikaanse munteenheid in een vrije val terecht zou komen. Dat meldde de Japanse zakenkrant Nikkei donderdag.

De drie partijen maakten in maart afspraken over een gezamenlijke interventie als de dollar hevig in waarde zou dalen.

In het plan, dat voorzag in een gecoördineerde aankoop van de Amerikaanse munt en de verkoop van euro's en yens, was niet vastgesteld hoe ver de dollar zou moeten vallen voordat er zou worden ingegrepen.

Inflatie

Afgelopen voorjaar baarde de dalende dollar Washington steeds meer zorgen omdat een zwakke valuta de inflatie zou kunnen opjagen.

Europa en Japan waren ook niet gelukkig met de goedkope dollar omdat Europese en Japanse producten voor Amerikanen steeds duurder werden. De afgelopen weken heeft de dollar zich hersteld. Een euro kostte donderdag 1,4785 dollar.

Vertrouwen

Hoewel het plan niet is uitgevoerd, denken analisten dat door het bestaan ervan het vertrouwen van handelaren in de dollar de komende tijd verder zal toenemen. De laatste keer dat een gezamenlijke interventie op de valutamarkten plaatsvond was in september 2000.

Toen krikten de ECB en de centrale banken van Japan, Groot-Brittannië en de VS de koers van de euro op.