Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Barbie krijgt 100 miljoen dollar van Bratz

RIVERSIDE - De ruzie tussen de fabrikanten van speelgoedpop Barbie en haar wildere nichtje Bratz is voorlopig beslecht met de toewijzing van een schadevergoeding van 100 miljoen dollar (bijna 68 miljoen euro).
Door ANP

Mattel, eigenaar en geestelijk vader van Barbie, ontvangt het bedrag van concurrent MGA Entertainment. Dit bedrijf bracht met Bratz een Barbie look-a-like op de markt, die in hoog tempo een aanzienlijk deel van het marktaandeel van het poppenicoon afsnoepte.

Mattel

Mattel vindt dat het de rechtmatige eigenaar is van Bratz, aangezien ontwerper Carter Bryant haar tekende terwijl hij nog bij het Californische speelgoedconcern in dienst was.

Bryant verkocht de ontwerpen echter aan MGA Entertainment, waar hij enige maanden later ook in dienst trad. Mattel vroeg om een schadevergoeding van 2 miljard dollar.

Jury

Volgens de jury van de rechtbank in het Amerikaanse Riverside zijn de meeste betwiste tekeningen inderdaad het bezit van Mattel. De uiteindelijke Bratz-poppen en spulletjes zouden echter niet genoeg op de tekeningen lijken om de eigendomsrechten erop aan Mattel toe te kunnen wijzen.

De rechter bepaalt in een later stadium of MGA Entertainment kan doorgaan met het verkopen van Bratz.

Aanbevolen artikelen