De Amsterdamse effectenbeurs was donderdag aan het eind van de ochtend positief gestemd. Rond het middaguur stond de AEX-index op een plus van ruim 7 punten, dat is 1,5 procent. Met ,97 punten wist de belangrijkste graadmeter van de beurs het verlies van woensdag goed te maken.

Bekijk video

Aan het einde van 2001 sloot de AEX-index boven de 500 punten. Op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar verdampte die winst, maar op de tweede dag van 2002 leek het tij te keren. Op drie na stonden alle 25 hoofdfondsen in de plus.

De lijst werd aangevoerd door ASML en Philips. Volgens een handelaar was er vooral veel vraag naar hightechfondsen omdat de chipproducenten de prijzen verhogen. ASML, toeleverancier van de chipindustrie, steeg 4,46 procent naar 20,16 euro. Philips wist ,55 procent te pakken op 34,50 euro. Procentueel steeg UPC het meeste. De kabelaar pakte 5,56 procent en een aandeel is nu 0,57 euro waard.

Een handelaar omschreef de stemming op de beurs omgekeerd aan die van woensdag. "Euforisch, zo mag het wel genoemd worden. Door het positieve slot van de Amerikaanse beurs en de gunstige economische cijfers uit de Verenigde Staten, gaat het hier ook goed." Hij verwacht wel dat als er lagere cijfers uit de VS komen, die stemming ook gelijk weer verdwenen is.

Het nieuwe jaar was na een aantal uren handel minder positief voor Fortis, Versatel en Hagemeyer. Fortis kreeg een lagere waardering van de Amerikaanse effectenbank Morgan Stanley en daalde ,2 procent naar 28,11 euro. De andere twee fondsen zakten minder dan 1 procent.

Euro

De euro is donderdagmorgen wat weggezakt. Rond 10.00 uur stond de koers op 0,9010 dollar tegenover 0,9035 dollar die woensdag aan het eind van de handel in Europa werd genoteerd.

De daling volgt op een sterke stijging. Woensdag, de eerste dag dat de Europese munteenheid op grote schaal in omloop kwam, liep de koers ten opzichte van de dollar op met ongeveer 1,5 procent, de grootste stijging in twee maanden.

Tegenover het pond sterling was de koersstijging van woensdag de grootste in elf maanden. Gezien de hoge stijgingspercentages is het volgens een handelaar niet verwonderlijk dat er donderdag wat van de koers afging.

Later op de dag houdt de Europese Centrale Bank (ECB) haar eerste vergadering van het jaar. Een rentewijziging zit er niet in. Analisten houden het erop dat de bank nog in het eerste kwartaal dit jaar wel de rente verlaagt.

Europese beurzen

Op de Europese beurzen waren de stijgers onder de aandelenkoersen in de meerderheid. In de ochtend stond de FTSE-index in Londen op een winst van 0,1 procent, was de DAX-index van de Frankfurtse beurs 0,55 procent hoger en deed de CAC-index van de beurs van Parijs het 0,9 procent beter.

De opgaande lijn werd veroorzaakt door Wall Street, waar de Dow-Jonesindex met 0,5 en de Nasdaq-beurs woensdag met 1,5 procent waren opgelopen. Vooral de stijging van de Nasdaq-beurs, waar veel technologiefondsen staan, leverde in Europa koersstijgingen op. Dat de technosector het beter deed, verbaasde dan ook niemand.