BUENOS AIRES - De valutamarkten in Argentinië blijven voorlopig nog dicht. De Argentijnse centrale bank, die kapitaalvlucht en een acuut gebrek aan geld in haar failliete land wil verkomen, heeft dit woensdag bekendgemaakt. De markten zijn uit voorzorg al sinds 21 december gesloten.

In aandelen is inmiddels wel weer gehandeld op de beurs in Buenos Aires, maar woensdag opende de handel later dan normaal. Een woordvoerder verklaarde dat het beursbestuur moest beslissen of de beurs al dan niet zou opengaan.

Ruim anderhalf uur te laat ging de beurshandel alsnog van start. De Merval-index steeg al snel met 6,4 procent. Aan het eind van de handel bedroeg de winst 9,6 procent. Veel mensen stapten over op aandelen uit angst dat hun geld door een devaluatie zou 'verdampen'. Afgelopen vrijdag daalde de Merval-index met 8 procent. De Argentijnse beurs heeft over heel het afgelopen jaar 29 procent verloren.

Wanneer de wisselmarkten weer open gaan, kon de centrale bank woensdag niet zeggen. Volgens enkele wisselkantoren zal dit pas gebeuren als er meer duidelijkheid is over het economische beleid van de nieuwe president Eduardo Duhalde. Hij zal vrijdag zijn plannen ontvouwen.

Duhalde heeft laten doorschemeren de koppeling tussen de peso en de dollar los te willen laten. Dat zal veel turbulentie op de valutamarkten veroorzaken, omdat daarmee een devaluatie van de peso een feit is.

De centrale bank maakte woensdag bekend een noodmaatregel van vorige week weer in te trekken. Die maatregel hield in dat de banken de peso in een verhouding van 1:1 tegen de dollar moeten inwisselen als het gaat om in dollars luidende schulden. De Argentijnen moeten nu weer eerst hun peso's voor dollars inwissellen bij de wisselkantoren en met die dollars hun verplichtingen voldoen.