NEW YORK - De effectenbeurs van New York is aarzelend aan een nieuw jaar begonnen. De seinen stonden heel lang op rood. Laat op de dag gingen echter veel koersen alsnog de hoogte in, waarbij de technologiewaarden voorop liepen. De Nasdaq-index, waarin deze fondsen overheersen, sloot daardoor 1,5 procent hoger op 1979,25 punten. De Dow Jonesindex hield het op een vooruitgang van 0,5 procent op 10.073,40 punten.

Volgens handelaren bleven veel beleggers aan de zijlijn overwegen, wat zij met het nieuwe jaar aan moesten. Uiteindelijk stapten velen toch voorzichtig in, met als voornaamste overweging dat bestudering van de geschiedenis leert dat er nooit drie jaren van scherpe daling achter elkaar komen. En er zijn er al twee geweest.

Tot het eind van de handel bleven vooral de technofondsen oplopen. Zo mocht Compaq 7,4 procent vooruit, Micron 7,2 procent en Cisco en Apple beide meer dan 6 procent. Maar ook Nortel, JDS Uniphase, EMC, Hewlett-Packard en Intel wonnen rond de 5 prcent.

De euro wist in New York de flinke winst die eerder in Europa was bereikt, goed vast te houden. De nieuwe eenheidsmunt noteerde ,9030 dollar en dat was maar een fractie minder dan aan het slot op de Amsterdamse valutamarkt was betaald.