LONDEN - De euro heeft het op de eerste handelsdag op de wisselmarkten goed gedaan. Nu de munteenheid ook daadwerkelijk in de Europese portemonnees zit, is ook de koers gestegen. Aan het eind van de dag deed de Europese munteenheid 0,9035 dollar, een stuk meer dan de 0,8850 die op oudejaarsdag bij het eind van de handel werd genoteerd.

Volgens enkele valutahandelaren is de koersstijging te danken aan de vrijwel probleemloze introductie van de munteenheid. "Eindelijk hebben we de euro op zak. Dat veroorzaakt een regelrechte nieuwjaarseuforie", aldus een handelaar. Menig deskundige ziet de koers van de euro in de komende weken verder stijgen.

De slotkoers was niet de hoogste van de dag. De euro zakte in de middag wat weg toen bekend werd dat de Amerikaanse inkopersindex over december is gestegen van 44,5 tot 48,2. Verwacht was een stijging tot 46,2. De groter dan verwachte stijging deed de dollar omhoog gaan.

Hoewel de inkopersindex voor de zeventiende maand achtereen onder de 50 staat, hetgeen voor de verwerkende industrie een krimp aangeeft, verdween bij de beleggers in aandelen de hoop dat de Amerikaanse centrale banken op korte termijn hun rente verlagen. Dat had tot resultaat dat de effectenbeurs van New York na een verdeelde opening in de min dook.

Daardoor kwamen de meeste Europese effectenbeurzen ook in de verlieszone terecht. Op de beurs van Londen eindigde de FTSE-index met een minimale winst van nog geen 0,1 procent nog net in de plus. In Parijs daalde de CAC-index met 0,95 procent. In Frankfurt, waar tot 20.00 uur wordt gehandeld, stond de DAX-index aan het eind van de middag op een verlies van 0,45 procent.

De koersverliezen gingen aan de halfgeleiderproducenten voorbij. Een prijsverhoging door het Zuid-Koreaanse Hynix deed de koersen in de sector hard stijgen. Zo noteerde het Duitse Infineon een winst van 5,2 procent.

De oliefondsen gingen behoorlijk naar beneden. Dat kwam doordat er twijfels kwamen bovendrijven of de OPEC in staat is de toegezegde productieverkleining waar te maken. Koninklijke Olie verloor 4,4 procent, BP was 0,55 procent lager.