UTRECHT - De centrale ondernemingsraad (COR) van de Nederlandse Spoorwegen is onaangenaam verrast door het vertrek van de raad van commissarissen. "Het opstappen van de commissarissen hadden wij niet voorzien en is slecht voor het bedrijf", aldus COR-voorzitter F. Sweers donderdag.

Woensdagavond was tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat president-directeur H. Huisinga en de voltallige Raad van Commissarissen van de Nederlandse Spoorwegen op zouden stappen. Het vertrek van NS-topman Huisinga had Sweers wel verwacht omdat de punctualiteit van 80 procent niet werd gehaald.

Sweers heeft het gevoel dat minister Netelenbos (Verkeer) ook op het vertrek van de raad van commissarissen heeft aangestuurd. "Daarover is met de COR vooraf geen overleg gevoerd. Wij hopen daar alsnog tekst en uitleg over te krijgen." De COR is aan het eind van donderdagochtend hiervoor bij de minister aan tafel geschoven.

79,9 procent

De NS zijn er niet in geslaagd om in 2001 voldoende treinen op tijd te laten rijden. De afspraak met minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) was dat het spoorbedrijf een punctualiteit van 80 procent zou halen. Volgens de voorlopige berekeningen slaagde de NS er in om 79,9 procent van de treinen op tijd te laten rijden.

Hoewel dit cijfer voorlopig is, en kleine correcties naar boven en beneden mogelijk zijn, hield Netelenbos vast aan 80 procent. In een gesprek met president-commissaris J. Timmer op oudejaarsdag drong de bewindsvrouw erop aan dat de commissarissen topman Huisinga zouden ontslaan.

De commissarissen weigerden dit te doen omdat dit volgens hen niet in het belang was van de onderneming. Zij besloten vervolgens unaniem zelf hun functie ter beschikking te stellen. "Met tegenzin, want wij zijn verknocht aan dit bedrijf", zei Timmer.

'NS-top huilt krokodillentranen'

Rover

"Maar we moeten ook voorkomen dat nu alleen president-directeur Huisinga en Timmer als zondebokken worden afgeschilderd. Ook de rol van Railinfrabeheer en de Verkeersleiding moeten onder de loep worden gelegd. Ook daar heeft men forse steken laten vallen. En vergeet de Haagse politiek niet, de handelwijze van nogal wat politici is zeer dubieus."

Alles overziend stelt Rover dat de NS-top terecht is vertrokken. "Minder dan vier van de vijf treinen reden vorig jaar op tijd. En de afspraak was minimaal 80 procent, de rest is dus gezeur."

Meijer

De Nederlandse Spoorwegen hebben waarschijnlijk donderdag een nieuwe directeur, die als interim-manager het spoorbedrijf weer op orde moet krijgen. W. Meijer, de kersverse president-commissaris van de NS, komt binnen enkele uren met een voordracht aan de Centrale Ondernemingsraad (COR). Dat heeft COR-voorzitter F. Sweers donderdag verklaard.

Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat heeft de voorzitter van de Raad van Beheer van de Rabobank, Meijer, bereid gevonden de positie van president-commissaris voor zes maanden te vervullen bij de spoorwegen.

/DOSSIERDe NS

/ECONOMIENS halen eis Netelenbos niet