AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa herstellen weer wat van de dalingen van donderdag. De belangrijkste graadmeter AEX op de effectenbeurs in Amsterdam klom in de loop van de vrijdagochtend naar een winst van 1,3 procent of 4,83 punten op 370,65. Analisten verwachten dat die lijn zich voortzet, mits ook de beurs van New York de opgaande lijn van donderdag weet vast te houden.


Bekijk video

Ahold behoorde tot de weinige verliezers. Na de tegenvallende cijfers van donderdag duikelde het aandeel al ruim 5 procent. Daar kwam nog eens 1,5 procent bij op een koers van 16,80 euro. Het vertrouwen in het fonds is niet direct terug, zo constateerde een handelaar.

Akzo Nobel

Akzo Nobel moest 1,1 procent terug na de mededeling dat het concern nog verder wil uitbreiden in verf. "Ze zijn daarin al de grootste, waarom nog meer", vroeg een handelaar zich af. De handel zou liever zien dat Akzo zich meer richtte op de minder cyclische farmapoot in plaats van op de conjunctuurgevoelige verfdivisie.

Ook ASML verloor, 0,8 procent, na de mededeling van de Japanse concurrent Nikon dat het de beoogde doelstellingen van dit jaar niet zal halen. De chipmachine-industrie voelt de gevolgen van het feit dat de grote chipproducenten een stuk voorzichtiger zijn geworden over hun verkopen dit jaar.

Hagemeyer

Het handelshuis Hagemeyer, dat donderdag nog ruim 6 procent verloor als gevolg van de slechte halfjaarcijfers, stond op 2,5 procent winst en toonde daarmee herstel.

De CAC-index in Parijs noteerde 0,65 procent hoger en voor de FTSE-index in Londen was er een winstje van 0,1 procent weggelegd. De DAX-index in Frankfurt was 0,25 procent lager, maar de de Duitse koersen hadden zich donderdag in de avondhandel al enigszins hersteld.

De handel was niet al te druk. Maandag is de beurs van New York dicht vanwege Labor Day en met het lange weekeinde in de VS voor de deur wil niemand grote transacties plegen.

Flinke koersdalingen

De verzekeringssector kwam bij na de flinke koersdalingen van donderdag, die werden veroorzaakt door stevige kwartaalverliezen van Munich Re en Swiss Re. Munich Re was vrijdagmorgen 0,75 procent hoger en het Franse Axa deed het 1,8 procent beter. Fortis was in Amsterdam de grootste stijger (plus 4,25 procent). ING deed het ,75 procent beter en Aegon was 2,6 procent hoger.

Nesté

Verder was het voedingsconcern Nestlé 2,6 procent hoger. Het concern liet weten dat als het een overnamebod uitbrengt op het Amerikaanse Hershey, het minder za bieden dan de ongeveer 12 miljard dollar die in de media is genoemd. Dat luchtte de beleggers op. Het Franse mediaconcenr Vivendi boekte een koerswinst van 5 procent en was in Parijs de grootste stijger. Het concern krijgt wat financiële lucht door de verkoop van enkele activiteiten.

Euro

De euro stond aan het eind van de ochtend op 0,9855 dollar tegen ,9835 aan het eind van de handel van de voorgaande dag. In ponden sterling ging de munteenheid van 0,6350 naar 0,6345.