UTRECHT - Kinderen vanaf tien jaar voorlichten over pensioenen. Die uitdaging is het Spoorwegpensioenfonds (SPF) aangegaan. Het heeft een boekje geschreven, dat het na de zomer met steun van de pensioensector op alle basisscholen wil uitdelen.

Met het boekje "Latur, nee nu!" wil het SPF een bijdrage leveren aan de informatieverstrekking over pensioenen aan Nederlanders. Veel mensen vinden dit een ingewikkeld onderwerp. Jongeren die net hun eerste baan hebben, denken vaak nog helemaal niet aan hun oudedagsvoorziening.

Dus waarom kinderen daarmee lastig vallen? "Het SPF wil mensen zo jong mogelijk vertellen over pensioenen. Als ze tien of twaalf zijn, weten ze vaak wat ze later willen worden. Ze zijn dan al met hun latere leven bezig", zei Ine Thuijs, stafmedewerkster van het SPF, vrijdag. "We proberen kinderen bekend te maken met tijd, toekomst, betaling en investeren."

Directeur Albert Akkerman van SPF-Beheer, de uitvoeringsorganisatie van het pensioenfonds, heeft voor de samenstelling van het boekje les gegeven op een basisschool om te ervaren op welk niveau hij de kinderen kon aanspreken. Daar leerde Akkerman dat een woord als kapitaaldekkingssysteem bij de scholieren weinig tot de verbeelding sprak.

"Latur, nee nu!" bevat korte verhalen en tekeningen. De eerste druk is verschenen in een oplage van 1500 stuks. Deze voorbeeldexemplaren gebruikt het SPF om de collega-pensioenfondsen en de politiek voor het scholingsproject warm te krijgen.