AMSTERDAM - Beleggers hebben hun aandelen in warenhuisketen Vendex KBB vrijdagmorgen op de effectenbeurs in Amsterdam massaal verkocht. Een dag eerder werd wegens de aanhoudend slechte resultaten het bestuur van dochterbedrijf V&D op straat gezet. Het aandeel met een notering in de MidKap-index kelderde bijna 21 procent naar 7,87 euro.

Bekijk video: 'Koersval Vendex KBB terecht, verdere daling overdreven'

Beursstemming (video): AEX in rustig vaarwater, Wall Street gesloten.

Beursjournaal (video): Vendex KBB grijpt hard in bij V&D.
Verder: Tegenslag voor Akzo Nobel in VS, Accell koopt Finse branchegenoot.

De toonaangevende AEX-index op het Damrak noteerde na ongeveer een uur handel 1,26 punten lager, ofwel 0,4 procent, op 294,24 punten. In de rest van Europa daalden de belangrijkste indices enkele tienden van een procent.

Buiten Vendex was er weinig bedrijfsnieuws waar beleggers in Amsterdam op konden reageren. Het waren vooral de koersverliezen op Wall Street een dag eerder die de stemming bepaalden in Amsterdam.

De algemene verwachting is dat het verder een lome dag wordt op het Damrak. De effectenbeurzen in de Verenigde Staten zijn op 4 juli traditioneel gesloten wegens de viering van Onafhankelijkheidsdag. Beleggers wachten bovendien met spanning op de resultaten van Amerikaanse bedrijven in het tweede kwartaal. Alcoa en General Electric openen volgende week het cijferseizoen.

In Amsterdam was uitgever Wolters Kluwer de grootste winnaar met een winst van 1,25 procent naar 10,56 euro. Onderaan bungelde supermarktconcern Ahold.

Akzo Nobel verloor 1,6 procent en noteerde 22,11 euro. Het chemieconcern maakte voorbeurs bekend dat het een vruchtbaarheidsproduct voorlopig niet in de Verenigde Staten mag verkopen wegens vragen van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten over het medicijn.

In de Europese valutahandel daalde de euro van 1,1510 naar ,1480 dollar. In ponden sterling ging de koers van 0,6880 tot ,6870 pond.