AMSTERDAM - Philips gaat structureel meer aandacht besteden aan alles wat te maken heeft met leveranties aan het electronicaconcern. De verscherpte aandacht voor bijvoorbeeld leveringscontracten en -voorwaarden is een manier om kosten te besparen. Philips wil aan het einde van dit jaar 1 miljard euro aan totale bezuinigingen hebben gerealiseerd.

Speciaal daarvoor is een nieuwe functie gecreëerd in de top van de onderneming. De Zwitserse Barbara Kux (49), nu nog directeur bij Ford Europa, wordt de nieuwe zogenoemde 'chief procurement officer'. Zij rapporteert rechtstreeks aan financieel directeur Jan Hommen.

"We verwachten meer resultaat, omdat we de verantwoordelijkheid voor het leverantiebeleid veel hoger in de organisatie hebben neergelegd", verklaarde een woordvoerder van Philips vrijdag. Om het concernbrede bezuinigingsdoel van 1 miljard euro te realiseren, heeft Philips bijvoorbeeld ook personeels- en automatiseringszaken zoveel mogelijk gecentraliseerd.

Kux gaat op 1 oktober aan de slag bij Philips. De Zwitserse, die onder meer werkte bij adviesbureau McKinsey en levensmiddelenconcern Nestlé, is een bekende in de zakenwereld. Zo rekende de Britse omroep BBC haar in 2001 tot Europa's meest invloedrijke vrouwen. In die toptien werd Kux in een adem genoemd met de Italiaanse ontwerpster Donatella Versace en oprichtster Anita Roddick van winkelketen The Body Shop.