SAN FRANCISCO - De Amerikaanse mediamagnaat John Malone, via zijn onderneming Liberty Media in Nederland eigenaar van kabelbedrijf UPC, heeft zich een enorme positie verworven op de thuiswinkelmarkt. Liberty Media koopt voor 7,9 miljard dollar QVC bijna volledig op, dat wereldwijd bijna 130 miljoen huishoudens bereikt.

De verkopende partij is het grootste kabelconcern van de Verenigde Staten, Comcast. De financiering van de overname is nog onduidelijk. Waarschijnlijk wordt het een combinatie van contanten, aandelen en schuldpapieren, aldus de betrokken partijen donderdag.

QVC, dat is opgericht in 1986 en werk biedt aan 11.000 mensen, was al voor 42 procent eigendom van Liberty Media. Het concern kon echter met dit minderheidsbelang te weinig uit de voeten.

Volgens analisten is met de overname de koopwoede van Malone nog niet voorbij. De miljardair, in de jaren zeventig en tachtig rijk geworden met de exploitatie van Amerikaanse kabelnetwerken, is nog in de race voor de Amerikaanse entertainmentactiviteiten van Vivendi Universal. Ook een fusie met een andere grote speler op de Amerikaanse thuiswinkelmarkt, Home Shopping Network, wordt niet uitgesloten. QVC bedient 84 miljoen huishoudens in de VS en 45 miljoen in Groot-Brittannië, Duitsland en Japan.