LEIDSCHENDAM - De supermarkten dreigen een tekort aan wisselgeld te krijgen omdat veel klanten betalen met grote coupures. Mensen bieden zelfs biljetten van 200 euro aan, zo zei adjunct-directeur R. Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) woensdagmiddag.

Ook de Raad voor de Nederlandse Detailhandel ziet dezelfde knelpunten. Ondernemersorganisatie MKB verwacht echter niet al te veel problemen voor woensdag. "De winkeliers hebben voor een week wisselgeld in huis", zegt secretaris E. Prins. "Bijbestellen is mogelijk. TPG rijdt en zolang het niet ijzelt, is er weinig aan de hand."

Prins signaleert nog wel een tekort aan 'kleine' bankbiljetten. "Als klanten te vaak betalen met biljetten van 50 of 100 euro dan wordt de ondernemer tegen zijn wil in wisselkantoor. Dat is niet de bedoeling."

Volgens Roorda negeren banken hiermee afspraken. Hij noemt het "triest" dat banken niet meewerken aan de afspraak dat zij alleen biljetten van 5, 10, 20 en 50 euro zouden aanbieden in de geldautomaten. Hierdoor raken veel winkels sneller dan verwacht door hun wisselgeld heen. Er zouden vooral te weinig biljetten van euro voorhanden zijn.

Voorlopig hebben supermarkten nog voldoende wisselgeld, aldus Roorda. "Het is rustig in de winkels. Veel mensen hebben nog vrij of hebben voor de jaarwisseling extra inkopen gedaan." Hij vindt dat klanten begrip hebben voor de langere tijden aan de kassa's. Het CBL verwacht woensdag ongeveer 4 miljoen klanten. Ongeveer eenderde van hen betaalt nog met guldens.

/DOSSIERDe Euro