WASHINGTON - De werkloosheid in de Verenigde Staten heeft een hoogte bereikt die sinds de zomer van 1994 niet meer is voorgekomen. Het aantal werklozen steeg in juni tot 6,4 procent van de beroepsbevolking. Het is de vijfde achtereenvolgende maand dat het werkloosheidspercentage stijgt, aldus het Amerikaanse ministerie van Arbeid donderdag.

De afgelopen maand waren 9,4 miljoen mensen op zoek naar werk. In juni verloor de Amerikaanse economie 30.000 banen. De afgelopen twee jaar kromp het aantal arbeidsplaatsen in de VS met 2,5 miljoen.

De cijfers van het ministerie waren slechter dan verwacht. Economen waren uitgegaan van een stijging van 0,1 procentpunt ten opzichte van de 6,2 procent van de maand mei.

Ook de donderdag gepubliceerde weekcijfers van het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vielen tegen. Het aantal mensen dat voor het eerst een WW-uitkering heeft aangevraagd, is vorige week ten opzichte van de voorafgaande week met 21.000 gestegen tot 430.000. Analisten hadden op een afname gerekend.

Het enige positieve cijfer was volgens hen de krimp van het gemiddelde cijfer over vier weken. Die toonde een daling van het aantal aanvragen met 4500 tot 425.000.

Dalende koersen

De macro-economische cijfers zorgden donderdag voor een bedrukte stemming op Wall Street. Beleggers deden hun aandelen in de verkoop nadat bekend was geworden dat de werkloosheid in de VS zo hoog is. Het cijfer zorgde meteen voor dalende koersen en Wall Street kwam die klap niet meer te boven.

De Dow-Jonesindex sloot donderdag punten (0,8 procent) lager op 9071 punten. Op de schermenbeurs Nasdaq kwam de index uit op 1663 punten. Dat komt neer op een daling van 15 punten (0,9 procent). Er werd donderdag maar een halve dag gehandeld op de Amerikaanse beurzen. Vrijdag zijn ze dicht in verband met de viering van de Dag van de Onafhankelijkheid.