AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa waren donderdag moeilijk in beweging te krijgen. Er was nauwelijks nieuws, de omzetten waren gering en de interesse van beleggers was minimaal.

Beursstemming (video): Stijgers en Dalers op het Damrak

Beursjournaal (video): Nieuws dat de koersen beweegt.

"Het lijkt erop dat de zomer al is begonnen", concludeerde een analist. Positief nieuw van Wall Street gaf de beurzen het windje in de rug om licht te stijgen.

In Amsterdam dobberde de belangrijkse graadmeter AEX de hele ochtend rond enkele tienden van procenten winst. Aan het eind van de ochtend was dat een kwart procent of 0,82 punten bij een stand van 295,03 punten.

ASML

Vooral de technologiefondsen boekten vooruitgang. ASML pakte ruim 3 procent op 9,20 euro doordat deskundigen in deze sector voorspelden dat dit jaar 511 chipmachines worden verkocht. De Veldhovense fabrikant zou daarvan tweehonderd voor zijn rekening nemen en dat zou weer een toename van het marktaandeel betekenen. In de MidKap ging branchegenoot ASMI mee met bijna 3 procent winst.

Ook Philips, met grote belangen in de chipindustrie, klom. Het elektronicaconcern trok 1,5 procent binnen naar 16,86 euro. Analisten typeren de belangen met de constatering: "Intel inside and Philips around."

Net als woensdag deden ook de financiële instellingen van zich spreken. Van der Moolen voerde opnieuw de lijst aan met 3 procent winst naar een koers van 12,76 euro. De effectenbank profiteert van het gunstiger beursklimaat. Verder wonnen Aegon, 2 procent naar ,05, ING, 1,2 naar 15,33 en ABN Amro, met 0,1 procent naar 17,18. De enige dissonant was Fortis dat 0,2 procent inleverde op 15,07. Zoals vaak presteert de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar iets minder wanneer het beursklimaat gunstig is en beter bij een ongunstiger klimaat.

De andere beurzen in Europa wekten tegen het middaguur ook maar weinig indruk. Londen was 0,15 procent hoger en Parijs boekte een stijging van 0,1 procent. Voor de beurs in Frankfurt was een minieme daling van nog geen 0,1 procent weggelegd.

Veel zal er de rest van de dag niet gebeuren. Later komen nog wel de werkloosheidscijfers over juni uit de VS. De beurs in New York is maar een halve dag open. Vrijdag is er in de VS helemaal geen handel. De Amerikanen vieren dan Onafhankelijkheidsdag.

De auto-aandelen waren net als woensdag weer bovenin de beursindices te vinden. Renault stond in Parijs derde met een plus van 2,35 procent. Peugeot stond negende (plus 1,5 procent). In Frankfurt was DaimlerChrysler de winnaar met een koersstijging van ,1 procent. Volkswagen stond tweede met een winst van 2,2 procent. BMW was 1 procent hoger.

Euro

De euro zakte tot onder de 1,15 dollar. Aan het eind van donderdagmorgen stond de koers op 1,1450 dollar tegenover 1,1510 dollar bij het eind van de handel van woensdag. In ponden sterling gleed de euro weg van 0,6915 tot 0,6895.