STRAATSBURG - Voorzitter Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB) blijft pleiten voor sterke loonmatiging. In het Europees Parlement in Straatsburg vroeg hij de EU-lidstaten donderdag dat "de groei van de salarissen compatibel blijft met de prijsstabiliteit". Duisenberg vreest anders voor een te snel oplopende inflatie.

Volgens de ECB-voorzitter stijgt de werkloosheid nog steeds te snel en is er sprake van een te lage productiviteit om nu te komen tot flinke loonstijgingen. "Een sterke groei mag ook geen gevolgen hebben voor de prijsstabiliteit", zo zei hij tijdens zijn laatste optreden in het Europees Parlement dat het ECB-verslag over 2002 behandelde.

Duisenberg waarschuwde verder tegen te forse belastingverlagingen, omdat deze de economische ontwikkeling op de langere termijn in gevaar kunnen brengen. Zijn pleidooi voor loonmatiging hield hij ook al eerder dit jaar. Vertegenwoordigers van werkgevers en vakbeweging en de regering-Balkenende komen overigens donderdagmiddag bijeen om de loonontwikkelingen te bespreken.