Euro voelt nog aan als 'speelgoedgeld'

NIJMEGEN - Het is woensdag een vrolijke boel in de meeste winkels in Nijmegen voor de dagelijkse boodschappen. Het uitgeven en terugkrijgen van de eerste euro's gaat gepaard met veel gegiechel en geaarzel, zowel bij het winkelpersoneel als bij de klanten. "Het voelt net als speelgoedgeld", is het meestgehoorde commentaar.

Veel kleine middenstanders hebben hun winkel deze week gesloten om de eerste euroverwarring te ontlopen. Bij de bakker, de slager en de groenteman is contant betalen van kleine bedragen nog heel gebruikelijk. Maar wie de inkomsten niet wil missen, heeft zich over het algemeen zo goed mogelijk voorbereid.

De Nijmeegse bakkersfamilie Schenk heeft de voorafgaande vrije dagen gebruikt om met het personeel eurospelletjes te spelen. "Met zijn allen rond de tafel met guldens betaald en euro's teruggegeven. Met de calculator erbij en samen gezocht naar de handigste manier van wisselen", vertelt bakkersvrouw M. Schenk.

Rijen

Het is woensdag niet echt druk in de meeste winkels, maar door de euro ontstaan er toch flinke rijen. Bij de supermarkten zijn afstortbakken voor het oude geld geplaatst. "Heel veel mensen maken hun oude contante geld op. Er wordt nauwelijks gechipt of gepind. We krijgen veel meer Nederlands geld binnen dan we hadden gedacht. Hopelijk ontstaan daardoor later deze week geen problemen met eurowisselgeld", zegt supermarktmanager H. van Berken.

De eerste week van het nieuwe jaar is traditioneel ook een drukke tijd bij reisbureaus. Veel mensen gebruiken de kerstdagen om een bestemming voor de zomer uit te zoeken. De baliemedewerkers hebben woensdag echter al veel mensen moeten teleurstellen: "De mensen kijken niet goed: alle gidsen voor 2002 zijn in euro's gedrukt. Dus men moet de prijs voor een accommodatie met 2,2 vermenigvuldigen. Dan wordt de voorgenomen vakantie wel een heel stuk duurder. We moeten aan de lopende band waarschuwen", aldus het beeld bij verschillende adressen.

Babbelen

Volgens de BBC

/DOSSIERDe euro

/NIEUWSIntroductie euro verloopt soepel