AMSTELVEEN - De KLM had ook in juni nog minder passagiers op de routes naar het Verre Oosten als gevolg van de longziekte SARS. Aan het eind van die maand was er wel duidelijk herstel te zien.

Bekijk video

Dat blijkt uit de cijfers die de luchtvaartmaatschappij donderdag publiceerde. Gemiddeld vervoerde KLM afgelopen maand op deze routes 28 procent minder passagiers.

De KLM vervoerde in juni 9 procent minder passagiers, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. De maatschappij zette ook minder vliegtuigen in, waardoor er eveneens 9 procent minder stoelen beschikbaar waren. De gemiddelde beladingsgraad bleef daardoor bijna gelijk met die van juni 2002 met 79,7 procent, tegen 80,3 procent toen.

Op de routes naar het Midden-Oosten is de malaise als gevolg van de oorlog in Irak grotendeels achter de rug. Er waren nog wel 6 procent minder passagiers op die bestemmingen maar er waren ook minder vluchten. Daardoor steeg de beladingsgraad net bijna 4 procent.

Echte groei in passagiersaantallen constateerde KLM alleen op de vluchten naar Centraal- en Zuid-Amerika. In juni vlogen daar 9 procent meer passagiers heen. Op de routes in Europa bleven de aantallen gelijk.

In Europa vervoerde KLM bijna eenderde minder vracht. Ook naar het Midden-Oosten en naar Afrika waren de vrachtruimen minder vol. Op de Noord-Atlantsiche route ging er juist weer meer vracht mee. De beladingsgraad daalde al met al iets, naar 72 procent.