Dinsdag werd ongeveer drie miljoen keer gepind, een record. Hoeveel er precies is opgenomen is nog niet bekend.

AMSTERDAM - Nederlanders halen bovengemiddeld grote bedragen uit de geldautomaten sinds de invoering van de euro. Die indruk heeft de Nederlandse Vereniging van Banken, aldus een woordvoerder woensdag. Interpay, die het betalingsverkeer tussen de banken regelt, meldde bovendien dat dinsdag een recordaantal keren gepind is: zo'n drie miljoen keer.

Gemiddeld namen Nederlanders zo'n 200 tot 250 gulden op. "Maar dat was in de situatie dat mensen al een voorraadje in de portemonnee hebben", aldus de woordvoerder. "Bij de euro begint men zonder voorraad. Dan is meer nodig."

Wat het gemiddeld opgenomen bedrag is, verwacht de vereniging van banken in de loop van woensdag te kunnen zeggen.

De organisatie voor midden- en kleinbedrijf MKB-Nederland had dinsdag geklaagd dat er zoveel grote coupures in omloop zijn. De banken zeggen zich echter aan de afspraak hierover te hebben gehouden. Dat betekent dat de helft van de automaten ook vijfeurobiljetten bevat.

Bij de geldautomaten van de banken is dinsdag ongeveer drie miljoen keer geld gepind, een recordaantal. Dat heeft een woordvoerder van Interpay woensdag gezegd.

Het vorige record stond op 2,4 miljoen. Gemiddeld wordt er per dag 1,35 miljoen keer biljetten uit de bankautomaten getrokken. Hoeveel euro er in totaal is gepind, kon Interpay niet zeggen.

/DOSSIERDe euro